Szerencse vagy profizmus

A kockázat nem jelent mást, mint, hogy valami vagy bejön, vagy sem. Érthetjük ezt negatívan is és akár pozitívan is. Egy vállalkozáson belül kötelező kockázatértékelést végeztetnünk, hogy megtudjuk, mik azok a veszélyek, amelyek a beosztottjainkra vagy akár magunkra is veszélyesek lehetnek. Ez az értékelés magába foglalja a kockázat elemzést és a kezelést is. Azaz, felmérik a veszélyeket és megpróbálják a minimumra csökkenteni annak lehetőségét, hogy meg is történjen a baj.

Mindezt legalább három évente kell megcsinálni, kivéve akkor, ha megváltozik a munkakörülmény, mondjuk, egy új gépet szerzünk be, vagy, ha teljesen más feladatot kell elvégeznünk, mint korábban és más eszközökkel. Téves feltevés, hogy velünk biztos nem történhet meg semmi, hiszen tudunk magunkra vigyázni. Mégis, például most, a téli időben, mikor fagynak le az utcák, hiába figyelünk, könnyen a fenekünkre eshetünk. Az emberink testi épségét a lehető legnagyobb mértékben óvnunk kell, hiszen ők azok, akik a mi vállalkozásunkért dolgoznak. Tehát az a minimum, hogy vigyázunk rájuk.

Sokan megpróbálják mindezt elkerülni, mondván, hogy csak oda kell figyelni, de mivel rendelet írja elő a kockázatértékelés elkészítését, így majd csodálkozva nézhetik a bírságot, a kártérítést, vagy legsúlyosabb esetben a szabadságvesztés tényét. Bármelyik is valósulna meg, nem lesz egy öröm teli történet, ezért a magunk védelmében is jó, ha minél előbb elkészítettjük. Viszont, ha biztosra akarunk menni, és nyugodtan aludni éjjelente, akkor válasszuk az Active Safety csapatát, akik kifejezetten erre szakosodott szakemberekkel rendelkeznek, akiknek a célja az, hogy ezt az értékelést a legmagasabb szinten, mindenre kiterjedően készítsék el. Mióta őket alkalmazom, lekopogom, nem volt semmilyen munkahelyi probléma. Szerencse lenne? Nem hiszem.

By | 2020-01-16T17:09:36+00:00 január 12th, 2020|Cikk|0 Comments